Minecraft Ecologies / Lodewijk Heylen (vanaf 8 jaar)

Meerdere kunstvormen

Via het spel Minecraft wordt een ideale wereld gecreëerd. Een wereld waar iedereen samen aan werkt. Er zullen een 10-tal pc ter beschikking staan en het proces zal via het grote scherm te volgen zijn. Lees meer

De tijd dat gaming een marginaal fenomeen was, is voorbij. E-sports evenementen trekken meer bezoekers dan de doorsnee voetbalwedstrijd, waarbij de fysiek aanwezigen worden vergezeld door een een veelvoud aan virtuele spectators. Een gigantische gemeenschap van onbekenden kennen elkaars avatar beter dan hun eigen familie. Platforms zoals Steam, Twitch of Discord worden bevolkt door een parallelle samenleving, met eigen regels, taal, humor en tradities. Alternatieve werelden bieden niet enkel de buitenbeentjes een vluchtroute uit de realiteit, maar spreekt tegenwoordig ook de mainstream aan.

Gedurende een aantal weken voert Lodewijk Heylen het onderzoek 'Minecraft Ecologies' bij CIAP. Tijdens de openingsuren van de tentoonstelling worden verschillende computers ter beschikking gesteld aan bezoekers om het spel Minecraft te spelen. Op één gezamenlijke server kan iedereen zo bijdragen aan deze alternatieve wereld. Elke speler wordt gevraagd te communiceren met de andere spelers via een chatroom. Deze gesprekken worden vervolgens automatisch omgezet naar tekst en in real-time in de tentoonstelling uitgezonden. Alle gesprekken worden tenslotte gebundeld in een logboek.

'Minecraft Ecologies' is een poging om de limieten en mogelijkheden van een zelforganiserend systeem bloot te leggen. De verzamelde data zal aanleiding geven voor een allesomvattend experiment, waarbij technologie en menselijke interactie centraal staan.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart CIAP
Lombaardstraat 23
3500 Hasselt
zondag 18 november 2018 van 10:00 tot 18:00
CIAP
gratis
www.ciap.be